FutureTeacher

Its about student who will become a teacher one day.
 
HomeHome  CalendarCalendar  GalleryGallery  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
Jangan lupa melawat ruangan Gallery dan lihat sejarah perkembangan banner FutureTeacher! Sesiapa yang mahu menyumbang kreativiti dalam mereka bentuk banner FutureTeacher bolehlah memuat naik banner nukilan anda ke dalam Gallery FutureTeacher ya~~~admin.
Mari mengundi beramai-ramai untuk PALESTIN di http://www.israel-vs-palestine.com/IE/EN/vote
Linksite Open. Now you can access our other friendsites.
Praktikum 3 Hampir Tamat!!!
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Introduce please
Fri Apr 16, 2010 8:17 pm by encik_donut

» sambutan Aidilfitri
Tue Sep 15, 2009 2:47 pm by encik_donut

» what is the best thing ever happened in your life and vice versa..?
Thu Sep 03, 2009 6:54 am by encik_donut

» WABAK H1N1 SEMAKIN MENULAR DI MALAYSIA DAN DI NEGARA LUAR.....
Sat Aug 08, 2009 9:30 pm by sayaGEMOK

» CIRI-CIRI JPP YANG KITA MAHU DAN TIDAK MAHU
Wed Jul 22, 2009 4:05 pm by encik_donut

» Komputer oh komputer
Fri Jun 19, 2009 11:16 pm by sayaGEMOK

» Motivasi Diri
Fri Jun 19, 2009 4:48 pm by encik_donut

» <3 @ </3
Thu Jun 18, 2009 3:02 am by sayaGEMOK

» Kata-kata Pujangga/Quotes
Thu Jun 18, 2009 1:05 am by sayaGEMOK

LinkSites
 IPDA
 EMOE
 Utusan Online
 Mathematics Blog
 Laksanamanira
 izuanrahman
Waktu Malaysia
Waktu Solat
Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan.

Share | 
 

 Komputer oh komputer

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
sayaGEMOK
Sojouner Truth
Sojouner Truth
avatar

Female Number of posts : 173
Age : 29
Location : sayS : Jitra.Kdh
Course : pismp PEM...:))
Registration date : 2009-05-13

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Sun Jun 14, 2009 10:49 pm

spec[b]TACLE[/b] nerd
haha... What a Face
Back to top Go down
View user profile
encik_donut
Admin
Admin
avatar

Male Number of posts : 421
Age : 31
Location : jitra (tp org jOhor eaa!)
Course : PISMP IPGM Mathematics Gen 1
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Sun Jun 14, 2009 11:23 pm

aloo.. yela...
yela.. ok seriously,,ape spec laptop awk ek..
processor smua tu..
Back to top Go down
View user profile http://my.muxlim.com/dashboard/
sayaGEMOK
Sojouner Truth
Sojouner Truth
avatar

Female Number of posts : 173
Age : 29
Location : sayS : Jitra.Kdh
Course : pismp PEM...:))
Registration date : 2009-05-13

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Sun Jun 14, 2009 11:34 pm

xnk gtau... Exclamation Exclamation closeeyes
Back to top Go down
View user profile
encik_donut
Admin
Admin
avatar

Male Number of posts : 421
Age : 31
Location : jitra (tp org jOhor eaa!)
Course : PISMP IPGM Mathematics Gen 1
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Sun Jun 14, 2009 11:42 pm

eleh.. xpe2..\tp ada sumber mengatakan laptop anda bewarna pink!
heeee.. jambu2..
Back to top Go down
View user profile http://my.muxlim.com/dashboard/
sayaGEMOK
Sojouner Truth
Sojouner Truth
avatar

Female Number of posts : 173
Age : 29
Location : sayS : Jitra.Kdh
Course : pismp PEM...:))
Registration date : 2009-05-13

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Mon Jun 15, 2009 12:48 am

pinky not jambu la... geek2
but girly... pretty he
Back to top Go down
View user profile
encik_donut
Admin
Admin
avatar

Male Number of posts : 421
Age : 31
Location : jitra (tp org jOhor eaa!)
Course : PISMP IPGM Mathematics Gen 1
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Mon Jun 15, 2009 1:36 am

heee...
saya GEMOK ni pmpn ek..
ingtkan nick laki td,,hee,
jgn marah.. gurau jee..

nk tgk nk tgk nk tgk laptop baruuuuu...
Back to top Go down
View user profile http://my.muxlim.com/dashboard/
sayaGEMOK
Sojouner Truth
Sojouner Truth
avatar

Female Number of posts : 173
Age : 29
Location : sayS : Jitra.Kdh
Course : pismp PEM...:))
Registration date : 2009-05-13

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Mon Jun 15, 2009 2:00 am

haha Razz
xd mkne ye nk marah albino

xboleeeeeeeeeee.......... geek2
t hbis brnk pinak worm...Very Happy
Back to top Go down
View user profile
encik_donut
Admin
Admin
avatar

Male Number of posts : 421
Age : 31
Location : jitra (tp org jOhor eaa!)
Course : PISMP IPGM Mathematics Gen 1
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Mon Jun 15, 2009 2:08 am

elehh,..
org nk tgk jee..
bkn nk memberi anak worm kpd laptop anda tu..
heeee...
alaaa... lptop baru yg tuan dia guna OS original..
mesti la power..setakat worm ni no hal la.
Back to top Go down
View user profile http://my.muxlim.com/dashboard/
sayaGEMOK
Sojouner Truth
Sojouner Truth
avatar

Female Number of posts : 173
Age : 29
Location : sayS : Jitra.Kdh
Course : pismp PEM...:))
Registration date : 2009-05-13

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Mon Jun 15, 2009 2:56 am

huh.. Exclamation
tgk sahaja xleh sentuh tau Smile
Back to top Go down
View user profile
laksanamanira
Moderator
Moderator
avatar

Male Number of posts : 54
Age : 31
Location : jitra
Course : ipgm science semester 5
Registration date : 2009-02-11

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Mon Jun 15, 2009 11:32 pm

Ruangan ini nampaknya dah jadi ruangan chit chat jer..

jom kongsi idea tentang komputer..

tambah ilmu pengetahuan..

k,

apakata korang gi kat search engine kew, youtube kew and type windows 7, cuba tengok apa yang keluar..

lepas boleh ler kongsi maklumat dan pandangan tentang benda nie..

k..

bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://www.laksanamanira.webs.com
encik_donut
Admin
Admin
avatar

Male Number of posts : 421
Age : 31
Location : jitra (tp org jOhor eaa!)
Course : PISMP IPGM Mathematics Gen 1
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Mon Jun 15, 2009 11:52 pm

oh.. windows 7..
so adakah windows 7 ni di atas system vista jugak or adakah this is totally something new?
tp nmpk mmg comel..
tp vista pun x brape meyakinkan lg..
wlpn safety dia lbh baik,,tp kdg3 tu leceh..
trutama utk bdk3 mcm kita ni,,mgkin leceh la bg segelintir..
however.. org still guna xp jee,,hehe..
kalo nk cantik,pkai transformation pack..
heee..
Back to top Go down
View user profile http://my.muxlim.com/dashboard/
sayaGEMOK
Sojouner Truth
Sojouner Truth
avatar

Female Number of posts : 173
Age : 29
Location : sayS : Jitra.Kdh
Course : pismp PEM...:))
Registration date : 2009-05-13

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Mon Jun 15, 2009 11:56 pm

Flash bukan sekadar animasi
Melayari Dunia Web anda akan dapat melihat lebih banyak laman Web yang mengantikan laman yang statik dengan animasi. Laman-laman Web yang beranimasi ini dihasilkan dengan menggunakan perisian yang dikenali sebagai Flash daripada Macromedia.
Walaupun Flash mempunyai animasi yang menarik tetapi ia mempunyai reputasi untuk membuang masa individu yang melayari Web tersebut ketika memindahterima animasi. Namun begitu Flash bukan sahaja untuk memaparkan pengenalan animasi yang menarik tetapi juga untuk menghasilkan nilai interaktif dan menceriakan laman Web.

a) contoh flash
Apa itu Flash?

Flash merupakan sebuah perisian animasi berunsurkan Web yang dikeluarkan oleh Macromedia. Perisian ini menyerupai perisian Director yang sering digunakan untuk menghasilkan interaktif multimedia pada CD-ROM atau kandungan komputer. Flash memberikan nilai interaktif yang lebih menarik seperti menu dan kandungan berinteraktif yang menarik.
Flash menggunakan grafik vektor dan ini tidak digunakan pada Director dan perisian penghasilan CD-ROM multimedia yang lain. Grafik vektor adalah sebuah bentuk yang menggunakan perkiraan matematik ketika dibentuk dan tidak seperti fail GIF atau JPEG.
Saiz grafik vektor juga mudah dilentur menurut kehendak pengguna tanpa mengganggu kualitinya. Dengan itu laman Web akan boleh dipaparkan dalam sebarang saiz pelayar Web tanpa menjejaskan penglihatan kepada grafik yang hendak dipaparkan. Flash juga memudahkan skrin pada sebarang resolusi iaitu 640 x 480 atau 1,024 x 768 piksel boleh memaparkan animasi dalam kualiti yang baik.

b) Memaparkan kandungan Flash

Fail Flash akan disimpan sebagai fail .SWF dalam pelayan Web. Apabila pelayar Web membuka laman Web yang mengandungi animasi Flash, pelayar Web akan memuatkan pemain Flash dan memainkan animasi secara automatik. Jika pelayar Web anda tidak mempunyai Flash maka skrin akan menjadi kosong.
Kemudian anda akan dapat melihat sebuah sambungan (link) kepada laman Web Macromedia untuk memindah terima Flash Player. URL untuk perisian Flash Player ialah http://www.macromedia.com/go/getflashplayer.
Apabila anda tiba ke laman Web tersebut arahan pemasangan perisian akan muncul. Setelah anda memasang Flash, anda akan dapat menikmati laman-laman Web yang mempunyai kandungan Flash.

c) Versi Flash Player

Jika anda memasang aplikasi pelayar Microsoft atau Netscape, anda akan ditanya samada perisian Flash mahu dipasang kepda komputer atau tidak. Pastikan anda menjawab YA! Anda perlu menjawab Ya kerana 96% pelayar Web dilengkapi dengan animasi Flash dan sejumlah 348,574,208 telah menjadi pengguna Flash.
Ramai para pengguna yang menggunakan Flash kerana ia terdapat dalam pelbagai jenis OS. Seterusnya ia tidak hanya boleh digunakan Internet Explorer atau Netscape Navigator sahaja tetapi untuk pelabagai jenis pelayar. Seumumnya Flash terdapat dalam empat versi iaitu

1. pengawal ActiveX untuk penggunaan Microsoft IE3.x atau terkemudian dan Windows 9x, Me, 2000, atau NT

2. perisian tambahan untuk kegunaan Netscape Navigator /Communicator 3.x atau kemudian

3. pemain edisi Java untuk kegunaan pelayar Web lain yang serasi Java (Java-compatible)

4. versi Pocket PC untuk kegunaan PDA seperti Casio Cassiopeia, Compaq IPAQ, dan Hewlett-Packard Jornada.

Ia juga menawarkan versi untuk Linux, Solaris, OS/2, Windows dan Mac OS, bagi membolehkan ramai orang menikmati kandungan Flash.

Macromedia juga telah menempatkan Flash dalam pelayar Microsoft dan Netscape untuk dipasang serentak semasa pengguna memasang pelayar Web mereka. Untuk mendapatkan versi terbaru Flash, pengguna boleh pergi ke laman Web Macromedia dan mendapatkan veris terbaru Flash Player.

Flash juga telah ditingkatkan supaya menjadi bukan sahaja perisian pembinaan animasi tetapi juga sebuah perisian untuk membina laman Web dan antaramuka Web.

d) Bagaimana Flash digunakan

Kuasa dan fleksibiliti Flash telah membuatkan ia sebuah perisian yang menarik dan mudah digunakan untuk membina laman Web. Kini telah lebih ramai pembina laman Web menggunakan Flash sebagai perisian utama untuk membina laman Web. Anda boleh pergi ke laman Macromedia Showcase (http://www.macromedia.com/showcase) untuk mendapatkan sebuah senarai laman-laman Web menarik yang menggunakan Flash seperti National Geographic (http://www.nationalgeographic.com/) dan Timbuk2 (http:// www.timbuk2.com).
Untuk mengawal Flash anda hendaklah klik kanan pada animasi Flash itu dan anda akan dapati sebuah menu muncul. Ia akan mempunyai Zoom, Quality dan Playback. Dengan menggunakan menu itu anda boleh membesarkan papran imej, menetapkan kualiti imej dan memberhentikan atau memainkan animasi.

e) Keselamatan Flash

Kandungan Flash adalah sebuah perisian untuk memaparkan kandungan animasi. Daripada versi 4 hingga versi 5.0 (terkini), Flash telah dibina untuk menjadi sebuah perisian yang dilengkapi dengan keupayaan pengaturcaraan iaitu ActiveScript dan sokongan untuk JavaScript.
Potensi dan reputasi Flash telah membuka sebuah kelemahan keselamatan seperti yang didakwakan oleh Neal Krawetz pada Disember 2000. Kelemahan ini dinamakan sebagai "buffer overrun exploit," yang membenarkan Flash yang telah dibina dengan kurang baik atau yang bertujuan jahat merosakkan komputer apabila ia dijalankan. Selain itu terdapat juga Flash yang boleh menganggu pelayar IE serta Flash versi Linux.

e) Perlindungan

Anda tidak perlu kerana ia hanya terhad kepada penghalangan perkhidmatan atau DOS (Denial Of Service) kepada komputer yang menjalankan fail Flash. Ia tidak akan menghilangkan data atau merosakkan komputer seperti yang didakwa. Namun begitu ia masih boleh dieksploitasi dengan menggunakan kawalan ActiveX bersama Flash. Jika anda masih risau anda boleh dapatkan perisian SurfinGuard Pro daripada Finjan Software (www .finjan.com) untuk melindungi komputer anda daripada Flash yang tidak berfungsi dengan baik.

f) Pasang dan nikmatilah

Oleh kerana Flash merupakan perisian yang baik maka anda hendaklah pastikan ia berada di dalam komputer dan dipasang kepada pelayar Web anda. Ia mampu menceriakan sebuah laman Web dengan interaktiviti seperti bunyi, animasi dan antaramuka yang menarik. Dapatkan Flash terkini dan nikmatilah Flash di dalam Web.
Back to top Go down
View user profile
laksanamanira
Moderator
Moderator
avatar

Male Number of posts : 54
Age : 31
Location : jitra
Course : ipgm science semester 5
Registration date : 2009-02-11

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Tue Jun 16, 2009 3:26 am

Windows 7 such a huge history for Microsoft in inventing the smooth running environment compare to Vista. The Windows 7 in fact an improve version of Vista, even though it doesn’t not run like Vista. Its user interface completely remarkable and some more, the latest added features and things are absolutely unbelievable. However, there is something that lack with Windows 7, the movie maker, picture viewer and so on has been removed, but u can download as an extra package from Microsoft.

bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce


Last edited by laksanamanira on Tue Jun 16, 2009 9:48 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://www.laksanamanira.webs.com
encik_donut
Admin
Admin
avatar

Male Number of posts : 421
Age : 31
Location : jitra (tp org jOhor eaa!)
Course : PISMP IPGM Mathematics Gen 1
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Tue Jun 16, 2009 1:46 pm

if i am not mistaken, the 7 does not run on the same platform as vista...
skrg pun still beta lagi tp dia nk kuar bulan 10 kan?
hee.. da try ke beta dia? yg blackcomb and vienna tu..

Back to top Go down
View user profile http://my.muxlim.com/dashboard/
sayaGEMOK
Sojouner Truth
Sojouner Truth
avatar

Female Number of posts : 173
Age : 29
Location : sayS : Jitra.Kdh
Course : pismp PEM...:))
Registration date : 2009-05-13

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Tue Jun 16, 2009 5:43 pm

mnjwb ptyaan en.donut mgnai FREE DOS :

FreeDOS
FreeDOS is an open source MS-DOS compatible operating system project initiated by Jim Hall. FreeDOS was set up to provide an alternative to MS-DOS when Microsoft announced in 1994 that they were going to discontinue the sale and support of MS-DOS, their popular single-tasking 16-bit operating system for IBM PC compatible computers.
It is licensed under the GPL.

lol!
Back to top Go down
View user profile
laksanamanira
Moderator
Moderator
avatar

Male Number of posts : 54
Age : 31
Location : jitra
Course : ipgm science semester 5
Registration date : 2009-02-11

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Tue Jun 16, 2009 10:02 pm

The Microsoft seems to be upgrading their self to compete to the Linux, as Linux also providing nice GUI for the multi-tasks environment. The Linux really did it in Linux Mandriva that totally awesome without burdening the RAM and paging files. Its great.

The Microsoft try to achieve by producing this Windows 7 with the very very different kernel to run the environment, it is so nice..

But you'll going to enjoy it, if your computer is the touch-screen, cause of this new Windows 7 does support multi touch-screen.
Back to top Go down
View user profile http://www.laksanamanira.webs.com
encik_donut
Admin
Admin
avatar

Male Number of posts : 421
Age : 31
Location : jitra (tp org jOhor eaa!)
Course : PISMP IPGM Mathematics Gen 1
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Wed Jun 17, 2009 12:41 am

yep nampak gayanya macam tu lah.
microsoft nak bina satu OS yang mementingkan grafik dan kemudahan interaksi visual tanpa membebankan memori sistem.
nak lawan dengan linux..
kalau tengok video yng encik donut post kat atas tu, bole tengok salah satu ciri kemudahan interaksi visual yang menarik dengan hanya menggerakkan cursor je boleh close windows yang kita tak nak tengok..

dan merujuk kepada jawapan yang diberikan oleh sayaGEMOK.. hehe.
encik donut cakap tentang terma OS bkn DOS... kalau merujuk kepada pengedar dan penjual komputer, free dalam spesifikasi komputer yang merujuk kepada OS yang digunakan adalah OS yang tiruan - menggunakan sistem operasi windows yang tiruan jarang sekali dikenakan additional fee oleh penjual komputer apabila kita membeli sebuah kompoter atau laptop yang baru (kosong - hanya komputer,hardware - tiada windows). namun ada juga sesetengah kedai yang mengenakan caj tambahan untuk mengisi komputer yang baru dibeli tadi dengan windows tiruan dengan harga rm30.00.
manakala windows yang tulen mempunyai harga yang berbeza mengikut versi dan pek yang kita inginkan.. dan harganya sudah tentu seperti rm300.00 bkn rm30.00..atau percuma. (kecuali kita membeli di cawangan jenama komputer atau internet yang menyertakan windows tulen percuma - yang biasanya akan dinyatakan di dalam brochure mereka).

tongue tongue tongue
Back to top Go down
View user profile http://my.muxlim.com/dashboard/
laksanamanira
Moderator
Moderator
avatar

Male Number of posts : 54
Age : 31
Location : jitra
Course : ipgm science semester 5
Registration date : 2009-02-11

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Wed Jun 17, 2009 2:41 am




MAKNA SINGKATAN OS

Serba sedikit tentang apa itu OS, OS stands for Operating System...



PENJELASAN

mungkin kalau sebut macam tue jew memang x faham, x mengapa saya jelaskan.. OS merupakan satu nyawa untuk setiap komputer..

OS berfungsi sebagai satu platform atau menyediakan environment untuk sebarang gerak kerja dalam komputer..



ANALOGI DAN PENERANGAN

Saya bagi sebuah analogi.. katakan segala hardware @ perkakasan (hard disk, RAM[Random Acces Memory], circuit, processor, CPU[Central Processing Units] and so on) merupakan sebuah tubuh badan yang tidak bernyawa dan langsung tidak boleh bergerak dan bernafas.. Maka, OS merupakan roh kepada hardware tersebut untuk bernyawa dan bergerak.

Kemudian tak lengkap jika sebuah tubuh badan jika tidak mempunyai kegunaan.. Oleh itu software @ perisian akan menjadi sebagai baju, kasut, tali pinggang, supaya sebuah OS boleh digunakan untuk apa perkara sahaja.. seperti buat power point, edit video, ekstrak file dan macam2 lagi..



RUMUS (betul x Donat? nie budak sains wat rumus, hehe..)

Secara keseluruhannya (OS + Hardware + Software = Komputer yang kita gunakan..)



MAKLUMAT TAMBAHAN

For your information, compatability @ kesesuaian sesuatu OS bergangtung kepada vendor @ pengeluar yang menghasilkan sesuatu komputer..

Contohnya seperti komputer keluaran Apple hanya sesuai menggunakan roh atau OS Macintosh sahaja..

dan yang lain2 tue seperti Linux (tp bila pronoun bunyi linix tau..) dan juga Windows dari Microsoft boleh guna untuk kebanyakan komputer asas.

dan banyak lagi OS yg lain tp x famous..
Back to top Go down
View user profile http://www.laksanamanira.webs.com
encik_donut
Admin
Admin
avatar

Male Number of posts : 421
Age : 31
Location : jitra (tp org jOhor eaa!)
Course : PISMP IPGM Mathematics Gen 1
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Wed Jun 17, 2009 3:28 am

ya tepat sekali formula anda itu wahai laksana aku...
hehehehe...

OS tu mg bole diibaratka mcm roh bg satu komputer...
selalunya kita beli komputer tu kosong jee.
xd fungsi..
so kedai komputer biasa (bkn kedai cawangan berjenama) akan isikan dengan OS yang tiruan (akan isi dengan yang original atas permintaan) dengan caj tertentu.
kalo original biasanya kedai akan bagi pek cd OS yang original tu pada kita sekali (namun ade kedai yang songlap cd ni wlpn kita da diinstallkan dgn yg original).

oh ye,laksanamanira ade jmp ke windows 7 kat internet?
Back to top Go down
View user profile http://my.muxlim.com/dashboard/
laksanamanira
Moderator
Moderator
avatar

Male Number of posts : 54
Age : 31
Location : jitra
Course : ipgm science semester 5
Registration date : 2009-02-11

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Wed Jun 17, 2009 12:54 pm


apa yg DONAT cakap memang betul..



MUKADIMAH

kalau kita beli kat kedai, kita punya OS bukannya original, tetapi yang telah dicrack.. saya pun pakai yang macam tue gak..hehe..

kalau nak beli yang sebenar memang la mahal.. teramat mahal.. bayangkan untuk microsoft xp saya pernah lihat ada harga yang mencecah rm600.. harga yang mahal tue merupakan cd original yang dibekalkan oleh microsoft sendiri dan terdapat di branch microsoft dan juga kedai komputer yang boleh dipercayai..

kalau kita gi kat kedai cd softawre, semua cd kat situ crack version tau.. bukan yg original walaupun software tue dalam cd..hehe..

kita sebagai rakyat Malaysia memang tak mampu nak beli yang original sebab mmg mahal, lainlah kalau kat Amerika tue.. harga depa puluhan Dollar jew.. tp bila tukar currency Malaysia.. elaun sebulan PISMP pun belum tentu boleh beli, kalau boleh beli..x makan sebulan.. huhu..

oleh itu matlamat menghalalkan cara..huhu..



ALTERNATIF

walaubagaimanapun ada alternatif lain untuk kita gunakan software secara percuma dan juga secara sah..

software ini disediakan oleh OPENSOURCE (sumber terbuka).. benda nie nak kata syarikat pun iya, nk kata bukan syarikat pun iya.. kerana ia lebih merupakan kepada FAHAMAN.. sesiapa yang org panggil software developer @ pembangun/pembuat software tetapi yang memegang fahaman ini, mereka akan mensedekahkan software ciptaan mereka kepada kita.. mereka faham free software as a free speech..(freedom)



MAKSUD FREEDOM

free itu maksudnya percuma @ kebebasan, kebebasan tersebut dibahagi kepada empat tunjang utama iaitu:

  • kebebasan untuk menggunakan software untuk apa2 tujuan

  • kebebasan untuk mengkaji software itu berfungsi mengikut keperluan anda

  • kebebasan untuk mengedarkan software tersebut

  • dan kebebasan untuk mempertingkatkan software tersebut dan supaya seluruh komuniti mendapat manfaatnya <--(yang nie untuk software developer jer ler..)




KATEGORI LESEN


GNU

yang percuma dan yang tidak percuma, kedua-duanya ada lesen untk mengesahkan software tersebut..

lesen yang percuma kita panggil GNU GPL(GNU General Public License), GNU nie adalah merupakan nama kepada Projek GNU yang menekankan kepada pembangunan software yang free seperti yang saya katakan tentang open source.. software nie ler yg kita guna untuk free dan tidak akan ditangkap jika kita menggunakannya, kerana lesen nie membenarkan kebebasan untuk org menggunakannya..


EULAs

lesen yang tidak percuma, maknanya kita kena bayar dan beli software tersebut kita panggil EUALAs.. singkatan kepada End-User License Agreements.. lesen nie merupakan sebuah kontrak di antara pengguna/pembeli dengan syarikat yang menghasilkannya.. lesen ini mempunyai hakcipta/copyright, so kita tak leh ler nak mengedarkannya, mengubahnya dan sebagainya terhadap software yang menggunakan lesen EULAs nie..sedey..tp kalau bayar..x kan kita sanggup nk bagi free kt orang kan?..hehe..tp yang best nyer lesen nie, sebab dah bebayarkan mestilah ada warranty..



BILA FIKIR2 BALIK

so, kalau nak guna software yang percuma boleh lah guna sofware yang guna lesen GNU.. nak tau software apa yang pakai GNU, pernah guna MOzilla Firefox? atau mungkin anda sedang menggunakannya sekarang,,ia merupakan lesen GNU.. erm.. kalau nak guna OS yang percuma bolehlah guna Linux.. semua OS Linux adalah free.. bestnyer..tp ada masalah gak sebab, kebanyakan kita guna software Microsoft untuk kerja2, tugasan yang lecture bagi, so, kalau guna Linux punyer nnt bila wat presentation tetibe jew laptop kawan/atau lecture x bley baca format presentation kita, maka tercancel ler presentation kita hari tue..hoorey!!!hehe..


pilihan di tangan anda..
Back to top Go down
View user profile http://www.laksanamanira.webs.com
encik_donut
Admin
Admin
avatar

Male Number of posts : 421
Age : 31
Location : jitra (tp org jOhor eaa!)
Course : PISMP IPGM Mathematics Gen 1
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Wed Jun 17, 2009 3:26 pm

hehehe.. sesungguhnya memang benarlah sepertimana yang diperkatakan oleh laksanamanira.
banyak sebenarnya freeware yang kita gunakan dalam hidup kita ni sebagai penggguna komputer.
ada freeware yang dibina oleh individu atau sekelompok individu untuk menguji sistem mereka lantas mempertingkatkannya.
kalau macam mojilla (mozilla) ni memang freeware sebuah syarikat. tapi macam freewares yang lain macam software yang kita download untuk mengajar murid-murid sekolah (masa praktikum pernah buat) dan transformation packs (ni freeware juga ni) tak mengkehendaki kita untuk membayar sesen pun tetapi mereka biasanya akan menyatakan semasa kita nak memuat turun, mereka menerima sumbangan (donation) untuk mereka menaik taraf dan membiayai kerja pembinaan software mereka... wallahualam..

dan memang original OS agak mahal tetapi ada segelintir yang menggunakannya. saya pun menggunakan yang original semasa membeli komputer pertama dulu (bukan laptop) tetapi untuk laptop ni guna yang free je. heehehe..
kalau kita membeli OS yang original, akan ada pelekat windows original di sebelah pelekat processor dan di bahagian bawah laptop akan ada pelekat berkilau windows.

namun bagi yang menggunakan OS windows xp tidak tulen (seperti saya) anda tidak perlu khuatir kerana OS ini masih berfungsi dengan baik tetapi fungsi automatic updates haruslah dimatikan. tetapi bagi pengguna OS windows vista, terdapat versi baru vista tidak tulen yang tidak perlu dimatika automatic updatesnya.
Back to top Go down
View user profile http://my.muxlim.com/dashboard/
sayaGEMOK
Sojouner Truth
Sojouner Truth
avatar

Female Number of posts : 173
Age : 29
Location : sayS : Jitra.Kdh
Course : pismp PEM...:))
Registration date : 2009-05-13

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Wed Jun 17, 2009 8:38 pm

oohh..akhirnya sayaGEMOK fhm pn.. Laughing

thanx laksanamanira+en.donut 4ur information:lol!:
Back to top Go down
View user profile
encik_donut
Admin
Admin
avatar

Male Number of posts : 421
Age : 31
Location : jitra (tp org jOhor eaa!)
Course : PISMP IPGM Mathematics Gen 1
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Thu Jun 18, 2009 1:29 am

hee..
so bg laa org tgok laptop pink itu ek..
Back to top Go down
View user profile http://my.muxlim.com/dashboard/
sayaGEMOK
Sojouner Truth
Sojouner Truth
avatar

Female Number of posts : 173
Age : 29
Location : sayS : Jitra.Kdh
Course : pismp PEM...:))
Registration date : 2009-05-13

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Thu Jun 18, 2009 2:33 am

Neutral
haha
tgk only
no sentuh3
tongue
Back to top Go down
View user profile
encik_donut
Admin
Admin
avatar

Male Number of posts : 421
Age : 31
Location : jitra (tp org jOhor eaa!)
Course : PISMP IPGM Mathematics Gen 1
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Komputer oh komputer   Fri Jun 19, 2009 4:29 pm

heee.. saya sudah memuat naik banner FutureTeacher yang baru, jadi comel tak? hehe.
adakah ia terlampau gothic dan grunge? saya suka nak ulang lagi di sini bahawa sebarang idea dan sumbangan karya anda untuk FutureTeacher boleh diberi untuk dikaji dan dipertimbangkan.
Back to top Go down
View user profile http://my.muxlim.com/dashboard/
Sponsored content




PostSubject: Re: Komputer oh komputer   

Back to top Go down
 
Komputer oh komputer
Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FutureTeacher :: Random/Ape-ape Aja :: Komputer dan Teknologi-
Jump to: